Purento®-hoito

Purentahäiriöiden ja stressin hoitoon
Onko sinulla toistuvaa päänsärkyä, huimausta, tinnitusta tai naksuvat leuat?

27 vuoden hoitokokemuksellani olen huomannut, että purentavaivat ovat lisääntyneet viime vuosien aikana todella paljon. Hammaslääkäreiden arvion mukaan jopa puolet suomalaisista kärsii purennan toimintahäiriöiden aiheuttamista oireista. Nykyinen kiireisen elämäntyylin, lisääntyneen työmäärän sekä liiallisen vastuun aiheuttama paine ja stressi aiheuttavat herkästi erilaisia pään, leukojen ja kasvojen alueen kiputiloja ja väsymisoireita. Oireet voivat levitä jopa niskaan ja hartioihin saakka.

Purentalihasongelmiin ja stressistä aiheutuviin purentalihasten toimintahäiriöön voidaan kuitenkin vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ja niitä voidaan hoitaa jo aikaisessa vaiheessa. Jos sinulla toistuvaa päänsärkyä, huimausta, tinnitusta tai naksuvat leuat, oireet voivat kertoa purentalihasten tai leukanivelen toimintahäiriöstä.

Oireet voivat kertoa purentalihasten ja/tai leukanivelen toimintahäiriöstä.

Purentaongelmien oireita voivat lisätä:
 • stressi, lisääntynyt kiire
 • päätetyön määrä
 • kasvomaskin aiheuttamat leukojen jännitystilat
 • purentalihasten kipu 
 • leuan liikkeiden epätasapaino  
 • leukanivelen äänet (naksuminen, rahina yms) 
 • leuan väsyminen purtaessa ja puhuessa 
 • erilaiset päänsäryt pään, niskan, kasvojen ja purentalihasten alueilla 
 • korvatuntemukset, tinnitus  
 • huimaus ja tasapainohäiriöt 
 • silmien alueen arkuus ja tuntemukset
  - Kipu posken, ohimon ja korvan seudussa
  - Pahenee pureskellessa tai suuta avatessa
  - Kipua leukanivelen ja purentalihasten alueilla
  - Liikerajoitus tai liikkeen epäsymmetriaa -> lihasepätasapaino tai nivelen sisälle dysfunktiota
  - Jos naksumista/rahinaa, syy nivelessä

Purennan toimintahäiriöiden hoito Purento-menetelmän keinoin

Purentavaivat ovat lisääntyneet viime vuoden aikana ja arviolta jopa puolet suomalaisista kärsii purentatoimintahäiriöiden aiheuttamista oireista. Nykyinen kiireisen elämäntyylin, lisääntyneen työmäärän ja liiallisen vastuun aiheuttama paine, joihin liittyy huono stressin hallinta, saattaa aiheuttaa erilaisia pään-, leukojen- ja kasvojen alueen kiputiloja ja väsymisoireita. Oireet voivat levitä jopa niskaan ja hartioihin saakka. Purentalihasongelmiin ja stressistä aiheutuviin purentalihasten toimintahäiriöön voidaan vaikuttaa ennaltaehkäisevästi ja niitä voidaan hoitaa jo aikaisessa vaiheessa.

Hammaslääkärit ovat olleet huolestuneita jo vuosien ajan purentatoimintahäiriöiden yleisyydestä ja hampaiden epätasaisesta ja voimakkaasta kulumisesta. Purentafysiologi/ hammaslääkäri hoitavat hampaiden/purennan epätasapainoa mm. purennan hionnalla ja valmistamalla asiakkaalle yöllä suussa pidettävän kiskon. VoiceWell-hoitoa voidaan käyttää ennen purentakiskon ottamista, näin saadaan pehmytkudosten kireydet pois ja kisko saadaan tehtyä myös paremmin ja sopivammaksi.

Purento-hoito

 • Poistaa jännitystiloja purentalihaksista ja palauttaa leukanivelen toimintahäiriöistä aiheutuvia kipu- ja toimintahäiriöitä
 • Vähentää purentalihasjännityksiä ja niistä aiheutuvia kiputiloja
 • Helpottaa päänsärky, migreeni yms särkyoireita

Purennan toimintahäiriöiden hoidossa hyödynnän laaja-alaista osaamistani. Hoitokerta sisältää erilaisia manuaalisia hoitomenetelmiä, esim. perinteistä tai mobilisoivaa hierontaa, faskia- ja nivelkäsittelyä. Hoidon alussa haastattelen ja tutkin huolellisesti sekä teen hoitosuunnitelman. Hoito voi kohdistua purentalihasten ja/tai leukanivelen alueen rentouttamiseen. Menetelminä käytän VoiceWell-hoitoa ja tarvittaessa Dry Needling -terapiaa. Hoidettavia alueita ovat erityisesti kasvojen miimiset lihakset, rintakehä, niska, kaula, purentalihakset, leukanivel ja kieli, mutta myös selkä tai kädet asiakkaan tarpeen mukaan. Tyypillisin hoitosarja on 3-5 kertaa, ja ylläpito tarpeen mukaan.

Hoidon päätteeksi annan kotiohjeita, joiden avulla voit itse muuttaa toimintaa joka purentalihaksiin on aiheuttanut jännityksiä. Oma harjoittelu on tärkeää, jotta muutos purennan aiheuttamiin jännityksiin saadaan vähenemään, toivottavasti myös loppumaan.

Hammaslääkärit ovat olleet huolestuneita jo vuosien ajan purentatoimintahäiriöiden yleisyydestä ja hampaiden epätasaisesta ja voimakkaasta kulumisesta. Purentafysiologit ja hammaslääkärit hoitavat hampaiden ja purennan epätasapainoa mm. purennan hionnalla ja valmistamalla asiakkaalle yöllä suussa pidettävän kiskon. Purentalihasten käsittelyä suositellaan usein ennen purentakiskon teettämistä, näin saadaan pehmytkudosten kireydet pois ja kiskosta saadaan tehtyä sopivampi.

Lue lisää Päänsärystä ja kolmoishermosärystä (pdf)

Purento-osaaminen on kouluttamillani VoiceWell- ja Purento-hoitajilla. Lue lisää ja löydä oman alueesi osaaja www.voicewell.fi.  Varaa aikasi Purento® -hoitoon!


Voit halutessasi tulostaa ja täyttää valmiiksi oheisen purenta-kyselykaavakkeen. Ota täytetty kaavake mukaan hoitokäynnille.


Etsi